Nov 28, 2007
Folkert

Alfresco Facebook App: Controlled Social Networking

“De Website is dood!” (zie eerdere post) uw doelgroep en gebruikers zijn op het internet, maar niet op uw website! Het externaliseren van uw content en webfunctionaliteit middels het beschikbaar stellen van open API’s en widgets is een stap in hun richting. Maar u blijft hier moeite mee hebben – u heeft het idee dat u meer grip hebt op de gebruiker wanneer die op uw corporate website komt en blijft. Het internet is een competitie met alleen uitwedstrijden zonder eigen supporters! Elke keer uit moet u tijdens de wedstrijd opnieuw supporters maken die u toejuichen en aanmoedigen. Uw marketingafdeling is ten einde raad; overal wordt er over uw producten gepraat en geschreven. ‘En er klopt helemaal niets van!’ ‘Kunnen we Google niet bellen en vragen of ze die verwijzingen willen verwijderen?’ Wij maken fantastische producten……. Stop yelling, start weaving!!

Uw IT afdeling beklaagt zich over het feit dat medewerkers in toenemende mate gebruik willen maken van data, functies en applicaties van buiten de firewall. ‘Een ware nachtmerrie…..vraag het faillissement alvast maar aan, als we daar aan moeten gaan beginnen’. U kunt zich volledig vinden in de argumenten ten aanzien van veiligheid (security) en compliance. Maar u bent zich bewust dat elke dag weer enkele gigabytes aan bedrijfseigen informatie op USB stickies tussen huis en kantoor heen en weer pendelt. ‘En God mag weten naar wie, wat en waar die informatie nog meer gaat!!’ Stop controlling, start helping!!

If you can’t beat them, join them!
U leest in dit McKinsey rapport dat 37% van IT afdelingen van grote organisaties betrokken is bij projecten binnen het domein van social media. Zij ondersteunen de interacties die op sociale netwerken als Facebook, plaats vinden tussen medewerkers en (potentiële) klanten. U beseft dat ook uw organisatie voor een keuze staat; doet u social networking software in de ban of omarmt u het potentieel van een community waar werkelijke communicatie plaats vindt tussen klanten, partners en medewerkers?

Het open source alternatief voor Enterprise Content Management van Alfresco is de eerste die een brug slaat tussen Enterprise software en Social Networking software. Het Alfresco Facebook platform integreert social computing tools (voor het ontwikkelen van shared en collaborative content) met Enterprise content management (het bedrijfsbreed managen van ongestructureerde data).

“The Alfresco Facebook Platform enables enterprise content to be uploaded and shared with customers and employees in a controlled, secure and audited way.”

Nieuwe functionaliteit heeft o.a. betrekking op:
* Application registration
* Facebook authorization & single sign-on
* FBML support
* Facebook model support including:
o Friends
o Application Friends
o Users
o Mini Feed
o News Feed

“The Alfresco integration with Facebook provides a platform for employees to access and utilize organizational information effectively with tools they know and like”.

Een voorbeeld van een applicatie is ‘Alfresco documents for Facebook’. Deze applicatie stelt gebruikers in staat om binnen een veilige omgeving Facebook
* Documenten/content te uploaden naar en te managen binnen Facebook.
* het bekijken van My Documents, All Documents or Recently Added Documents
* bekijken van documenten/content van collega’s en vrienden (klanten, partners) middels de Facebook nieuws feed.

Facebook is het eerste sociale netwerk dat middels ECM wordt ontsloten voor bedrijfsmatig gebruik. Meerdere platformen zullen volgen waarbij ik verwacht dat Ning de eerstvolgende zal zijn.

Facebook, Ning, OpenBC ….. het zijn de virtuele equivalenten van de business points in de Mercure’s en de Tulips waar uw salesmanagers en account representatives, gewapend met corporate tools en documenten uw (toekomstige) klanten behagen.

Leave a comment