Nov 23, 2006
Folkert

Amazon’s leverage: Webservices

Business Week had een interview met Jeff Bezos, CEO van Amazon. Centraal in het interview stond niet de core-business van Amazon (nml. verkoop van boeken, films ed.) maar het feit dat Amazon haar webservices, die het primaire proces van Amozon ondersteunen, als nieuwe producten en diensten in de markt gaat zetten. Deze vorm van leverage wordt vermarkt met de pakkende slogan “Amazon wants to run your business”. Zo wordt de enorme opslagcapaciteit van Amazon vermarkt onder het label ‘Amazon 3S’ (Simple Storage Service: 15 dollarcent per gigabyte per maand). Het beschikbaar stellen van ‘rekentijd’ (computing power) a 10 dollarcent per uur vindt plaats onder het label ‘EC2’ (Elastic Compute Cloud service). De derde opvallende dienst is ‘Mechanical Turk’ (naar de analogie van de schaakrobot waarbij uiteindelijk bleek dat hierin een menselijke schaakmeester huiste). Mechanical Turk voert allerlei activiteiten/handelingen uit die niet of heel moeilijk door een computer uitgevoerd kunnen worden maar vrij gemakkelijk door mensen (bijv. het herkennen van personen op foto’s, het controleren van advertenties op een online marktplaats ed.). Het bijzondere van Mechanical Turk is dat deze webservice in staat is een bepaalde taak door heel veel mensen tegelijktijd te laten uitvoeren.


Amazon mikt met deze diensten vooral op start-ups en kleine bedrijven. Maar uiteindelijk dient het aanbod interessant te zijn voor alle type organisaties. En daar lijkt ze aardig in te slagen;
– Microsoft maakt gebruik van S3 om haar downloadtijd te verkorten
– Second Life maakt gebruik van EC2
– Een Amerikaanse Search Engine maakt gebruik van Mechanical Turk om de meest effectieve keywords te identificeren voor het genereren van traffic.

Alhoewel deze activiteiten die komende jaren in financieel opzicht weinig zullen bijdragen in de resultaten is dit een zeer strategische zet van Amazon. Microsoft is de ‘kingpin’ in de PC wereld met haar dominant besturingssysteem Windows. Google en Microsoft willen beide HET platform zijn waarop ‘alles’ wat het web drijft is gebaseerd. In dat opzicht is Amazon absoluut een Dark Horse. Amazon probeert te voorkomen dat zij Google/Microsoft moet volgen.

Voor meer informatie klik hier!

1 Comment

  • In september 2006 lanceerde Google de Google Image Labeler waarbij ad random twee gebruikers tegelijkertijd gevraagd worden om een foto te labelen/taggen. Het idee was dat als twee mensen onafhankelijk van elkaar aan een foto hetzelfde label toekenden, het blijkbaar een goed trefwoord was voor die foto in de image search engine. Feitelijk is dit het principe van Mechanical Turk.

Leave a comment