Oct 22, 2007
Folkert

Column: Get offline!!

In een periode waarin wij bezig zijn al onze content, relaties en ideeen naar het web te brengen, waar bedrijven nog steeds om de drie jaar van Content management systeem veranderen in de valse hoop dat dan wel mensen naar hun website komen en overheden nog steeds worstelen met hoe vorm te geven aan het ‘digitaal burgerschap’ (zoals het kinddossier, het electronisch patientendossier en het DigiD), ontwaren wij een nieuwe trend; applicaties die ook zonder het internet werken!! (Uuhh……dat komt mij bekend voor!!)

Om je geheugen even op te frissen, een ‘echt’ indianenverhaal (dat alles aan cirkelbewegingen onderhevig is).
Eerst hadden we applicaties die alleen op een mainframe werkten en middels terminals hadden we toegang. ‘Domme’ terminals werden ‘slimme’ computers (de desktop). Het ‘gesloten’ mainframe werd het ‘open’ Internet. Alle applicaties werden webapplicaties. Vervolgens werd en wordt elke webapplicatie een ‘service’ (Software as a Service). En dan is de cirkel weer rond; ‘the computer is dumb again’ en het internet is weer het grote mainframe *.

* waar overheden stukje bij beetje het functioneel beheer van over gaan nemen (zie nieuwe richtlijnen privacy wetgeving op Internet). Daar waar binnen organisaties het IT beheer de business dwarsboomt met allerlei hocus pocus taal en vermeende veiligheidskwesties, doet de overheid dat met burgers; privacy wordt verheven tot een zaak van nationale veiligheid. Hoe zorgen we er voor dat je niet kunt vinden wat je wilt vinden? Hoe zorgen we er voor dat je niet kunt doen, wat je wilt doen? Dat is hetzelfde als iedereen op het terras blinddoeken om vervolgens het spelletje ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ te spelen (excuus, ik dwaal af).

En jawel, de desktop komt weer tot leven dankzij de inspanningen van Adobe met de Adobe Integrated Runtime (Apollo is weer op aarde teruggekeerd en heet nu AIR), Google met Google Gears, Microsoft met Silverlight. Al deze desktop runtimes maken het mogelijk om webapplicaties te gebruiken terwijl je niet online bent. Mijn collega’s waren de afgelopen week op de Adobe MAX confrence in Barcelona. Natuurlijk, Barcelona is een heel mooie stad, maar de AIR applicaties die zich dagelijks als een virus over onze desktops verspreidden waren adembenemend. Een instant messenger waarbinnen de messenger applicaties van Google, Yahoo, MSN en anderen zijn geintegreerd. Allerlei Google applicaties, maar dan echt mooi vormggegeven (ja, op mijn desktop moet het er WEL mooi uit zien!!).

Dankzij het internet wordt het offline leven en werken weer leuk!!

2 Comments

  • Offline is maar 1 van de functionaliteiten die AIR je biedt, desktop integratie is de andere grote succes factor (waar niemand het over lijkt te hebben).

    ps: Silverlight is niet gericht op de desktop, daar heeft MS het .NET framework voor (en voorlopig lijkt het er niet op dat je heel makkelijk je SilverLight app op de desktop kan plaatsen, maar wat niet is kan nog komen).

    ps 2: Google Gears staat je wel toe om offline te werken, maar echte desktop integratie ontbreekt dan weer.

  • @Waldo, dank voor je correct(i)e(ve) aanvullingen. Gezien de ontwikkelingen en acquisities van Google denk ik dat ze desktop-integratie minder relevant vinden. Google richt zich meer op het ook offline beschikbaar maken van hun SaaS applicaties (Google Docs, Google spreadsheets, Google Analytics ed.)

Leave a comment