Oct 29, 2008
Folkert

..een gitzwarte dag (voor de rechtsstaat)

Toen ik in 2005 de merkrechten kocht van de curator van het in 2001 failliet verklaarde Independent Brains (.com), was ik mij bewust van de mogelijke negatieve consequenties van het voeren van deze mooie doch zeer beladen naam. Met name in Noord Nederland heeft het toenmalige Independent Brains, onder leiding van Koos B. een spoor van schuldeisers achtergelaten (waaronder ook ikzelf). “Maar in de krant van vandaag wordt de vis van morgen verpakt!” En dat is ook wel gebleken, in de dagelijkse praktijk ondervind ik geen hinder van dit verleden.

Maar zo af en toe raakt Koos B. weer in opspraak en daarmee ook de naam Independent Brains. Anderhalf jaar gelden verschenen er berichten dat Koos B. naar het buitenland was gevlucht om zijn straf van 24 maanden te ontlopen. Precies een dag later kwam ik Koos B. tegen bij een Gamma vestiging in Groningen.

Vandaag wederom een groot artikel in het Dagblad van het Noorden omdat het gerechtshof heeft bevolen dat de rechtbank het strafproces tegen de oud-Groninger internetondernemer moet overdoen. Los van het feit dat (nu) mijn merk negatief in het nieuws komt, maak ik mij meer druk om het volgende;

Zeker na mijn laatste ontmoeting met Koos B., ben ik van mening dat hij persoonlijk al flink gestraft is. Elke ochtend opstaan met het idee dat je elk moment opgepakt kunt worden en dat terwijl je volledig ‘aan de latten bent’, is geen pretje. Echter, ik hecht meer waarde aan het geloof in een goed functionerende rechtsstaat. En voor de rechtsstaat is dit een gitzwarte dag. Het besluit van het hof betekent dat het vonnis van de baan is. Ik wens Koos B. een goed leven en ik wens de rechtsstaat veel beterschap!

Leave a comment