Jul 15, 2007
Folkert

Software of Platform? Mashup/API ratio

Volgens Programmableweb heeft 50% van alle API’s betrekking op Google Maps, gevolgd door Flickr (11%), Amazon (7%) en Youtube (6%). Mashups hebben veelal betrekking op Mapping (33%) en Reizen (16%). Ook hier is Google Maps het meest gebruikte platform.

De overgang van ‘software’ naar ‘platform’ is een zeer actueel thema dat door Google het meest zichtbaar en succesvol in de markt wordt gezet. Software is een tool/instrument om een gelimiteerd aantal taken uit te kunnen voeren. Een platform biedt de gebruiker de mogelijkheid eigen tools te maken om hiermee in principe alle taken uit te voeren die nodig zijn om een ‘missie’ te vervullen. Dit wordt onder anderen tot uitdrukking gebracht in de Mashup/API ratio. Hoe hoger deze ratio, des te meer er sprake is van een platform (i.p.v. software). Google heeft een ratio van 56,8 (waarbij 25 API’s in totaal 1402 Mashup applicaties ondersteunt). Ter vergelijk; Microsoft heeft een ratio van 14,01 en Yahoo heeft een ratio van 16,67.

Een actuele mashup: Tour de France
Een mooie mashup van Google Maps met locatie data van wielrenners (positie, hartslag, snelheid, kracht/verbranding) en auto’s van de ploegleiders.

Ga naar:
http://www.ubilabs.net/tourdefrance/

Leave a comment