Sep 27, 2012
Folkert

Tegenlicht in het duister?

Professionele, diepgravende  onafhankelijke journalistiek is een belangrijke baken in een zee van sociale, door populariteit gedreven, oppervlakkige berichtgeving. Wat een ongelooflijk slecht plan van de zendercoördinator Gijs van Beuzekom om het VPRO programma Tegenlicht te verbannen naar de late avond, waar het dan moet gaan concurreren met het populaire Pauw & Witteman (een SLOW versie van DWDD). Bij de commerciële zender geselt de zweep van de kijkcijferbeul de rug van de programmamaker om de belangen van de adverteerder te maximaliseren. Bij de publieke omroep mag je verwachten dat het belang van de samenleving wordt gediend. En de samenleving heeft baat bij onafhankelijke en kritische journalistiek.

In Nederland geldt een leerplicht vanaf je 5e tot en met je 16e levensjaar en heb je stemrecht vanaf je 18e. De publieke omroep heeft de mogelijkheid om op populaire tijden Nederlanders van alle leeftijden te ‘onderwijzen’ in zaken die onze samenleving vormen en verklaren, opdat de Nederlander een bewuste invulling kan geven aan haar rechten (en plichten). “Nederland 2 is de verdiepende televisiezender van de publieke omroepen die gericht is op actualiteiten, opinie, achtergronden, levensbeschouwing, kunst en cultuur” (Bron ANP) Misschien dat Gijs van Beuzekom meer op z’n plaats is bij Nederland 1 (grote shows, sport, aangrijpende verhalen, drama).

Nog een aantal afsluitende opmerkingen:

NRC Next stelt ten onrechte dat Tegenlicht ‘economisch en politiek getinte reportages’ maakt. Tegenlicht maakt reportages over belangrijke economische en politieke onderwerpen. Dat is geheel wat anders.

Het marktaandeel van tv-programma Tegenlicht bedraagt 3,6%. Maar zijn hier ook de kijkcijfers op Internet meegenomen? Of van Uitzending Gemist? Moeten we ons nog wel druk maken over het tijdstip waarop een programma wort uitgezonden?  Ik denk het wel! Programma’s als Tegenlicht moeten als een maatschappelijk relevant product geadverteerd worden. En de ‘echte’ doelgroep zit op populaire tijden voor de buis.

Ik stel voor dat een ieder lid wordt van de VPRO!! Kost maar €12,50 per jaar.

Dit was een Boodschap van Algemeen Nut!!

 

Enhanced by Zemanta

Leave a comment