Mar 6, 2006
Folkert

Traffic: There is no free lunch!! (Dutch)

Interessante gedachte, vorige week in een landelijk dagblad. De grote telecombedrijven (AT&T, Deutsche Telecom ed.) worden geconfronteerd met steeds meer dataverkeer (en dus hogere kosten), maar ze zien binnen het huidige systeem geen mogelijkheden om dit geheel door te berekenen. Metaforisch uitgedrukt; “onze postbodes moeten steeds zwaardere paketten afleveren maar de portokosten blijven hetzelfde”. Hierbij wordt stevig aan vingerwijzen gedaan; naar partijen die verantwoordelijk zijn voor het uitgeven/publiceren van ‘zware’ content (bijvoorbeeld portalen als Google en Yahoo).
De telecombedrijven hebben een punt. Het is niet fair om al deze kosten aan de consument door te berekenen. De bedrijven die echter verantwoordelijk zijn voor de applicaties die bandbreedte ‘vreten’ en de websites die deze applicaties ter beschikking stellen blijven grotendeels buiten ‘schot’. In de VS is het idee van een ‘tolpoorten-systeem’ geopperd. dit kan bijvoorbeeld in houden dat elk gekocht muzieknummer bij iTunes Apple 10 dollarcent kost. Aangezien de consument aan het ‘einde van de digitale voedselketen’ zit, zal zij uiteindelijk ook deze rekening moeten betalen.

Wellicht kunnen we aan het Europese vasteland deze discussie opschorten als de staat de opbrengsten van UMTS licenties aan de respectievelijke telecombedrijven teruggeeft.

Leave a comment