Jan 22, 2009
Folkert

Verhelderend

Het domein Internet omvat vele disciplines en wanneer je als klant het beste wilt, ga je in zee met specialisten! Dit is ook de reden dat ik met de huidige stand van technologie, de creatieve mogelijkheden en het strategisch karakter van webapplicaties, niet geloof in ‘all round’ inernetbedrijven die ‘alles doen’. Voor zoekmachine optimalisatie maakt mijn bedrijf gebruik van de expertise van iLeadz. En hoewel ik al een tijdje in de internetindustrie meeloop, ben ik altijd weer blij verrast met de inzichten die ik vaak na een onderhoud met Richard Wobbes van iLeadz krijg.

De opbrengst van vandaag; ‘user centric design’ (UCD is voor velen het panacae van een goede webapplicatie) versus ‘search centric design‘ (SCD – dit is (nu nog) geen officiĆ«le afkorting ;-). SCD zorgt voor traffic (vooral nieuwe bezoekers) en dit is een voorwaarde voor conversie. En voor conversie is UCD van belang. Een nieuwe website? Geef prioriteit aan SCD; het volledig en op detail Google-proof maken van de webapplicatie. Wat mij hierin opvalt is het belang van lineair denken en dat lijkt op het eerste gezicht een vreemde eend in de interactieve bijt! Maar zoekmachines denken niet interactief maar ‘spideren’ lineair. UCD stelt de gebruiker/bezoeker van de website centraal. Dit is een ‘glazen deur’ waaraan nog teveel websites hun bezoekers het hoofd laten stoten! UCD heeft een grote invloed op conversieratio’s. Dit verklaart mede het succes van zogenaamde rijke internet applicaties.

Echter het centraal stellen van de bezoeker begint vanaf het punt dat de meeste bezoekers hun ‘journey’ beginnen; de zoekmachine (en in veel gevallen Google). In die zin is SCD een voorwaarde voor UCD. Het is daarom raar dat veel webbouw projecten UCD als uitgangspunt nemen en vervolgens achteraf SCD reparaties plegen (optimalisatie).

Leave a comment