Mar 31, 2008
Folkert

Zoekresultaten belangrijker dan URL

Vandaag op BNR een opmerkelijke bijdrage van Herbert Blankesteijn. Er is een tekort aan beschikbare ‘sticky’ domeinnamen. Fabrikanten in Japan hebben hiervoor een creatieve oplossing bedacht; op de productverpakking worden in een specifiek venster de relevante zoektermen gegeven die de gebruiker via een zoekmachine bij de specifieke pagina’s over het desbetreffende product brengen. Fabrikanten (en hun reclamebureaus) hoeven hun (kostbare) hoofden niet meer te breken over welke ‘leuke en creatieve’ domeinnaam er geclaimed moet gaan worden. Daarentegen doen fabrikanten er verstandig aan structureel te investeren in het optimaliseren van de eigen corporate website (www.bedrijfsnaam.nl) voor zoekmachines. Wat men zich de afgelopen jaren niet altijd heeft gerealiseerd is het feit dat (vaak tijdelijke) actiesites en campagnesites het succes van de eigen corporate website structureel ondermijnen. Het totale inkomende verkeer wordt immers verdeeld over meerdere sites waardoor het werken aan een gunstige positionering binnen de (onafhankelijke) zoekresultaten meer tijd vergt (en bij een tijdelijk karakter van de actiesites wordt de opgebouwde reputatie volledig teniet gedaan).

De schaarste aan domeinnamen heeft echter nog een paar positieve bijwerkingen;

  • Consumenten kunnen uit de positionering de relevantie van het product afleiden; een hoge positionering betekent dat er op de desbetreffende zoekterm veel activiteit plaats vindt (bijvoorbeeld door linkbuilding).
  • Consumenten hebben een grotere kans om in aanraking te komen met authentieke en betrouwbare informatie over desbetreffende product (bijvoorbeeld doordat gebruikers hun ervaringen met dit product gaan delen). Fabrikanten worden hierdoor tot een dialoog gedwongen….dat is goed voor de consument EN voor de fabrikant…..maar het is wellicht even wennen!!

Zoekmachines worden de belangrijkste gateways naar productinformatie, mits zij (lees: vooral Google) de belangen van de consument/gebruiker laat prevaleren en dit tot uitdrukking komt in de zoekresultaten.

Leave a comment